Работа в екип

0 коментара
Работа в екип
Един от въпросите, които се задават задължително по време на интервю за работа е: Умеете ли да работите в екип? Голяма част от интервюираните на този въпрос отговарят положително.

Но какво точно се разбира под "работа в екип" и защо това е толкова важно да се работи заедно и отборно?

Най-простичкото определение за работа в екип е група от хора, които са обединени около една обща цел или задача, за изпълнението на която всеки член на екипа допринася със своите индивидуални умения и способности.

В последните години за екипността (интересна дума) и работата в екип се говори много усилено, тъй като само чрез добрата работа в екип могат да се постигнат поставените цели и задачи.

Да умееш да работиш в екип означава да притежаваш комплексни умения като умението на общуваш, умението да се справяш с конфликти когато това е нужно, да взимаш самостоятелни решения, да планираш и организираш и още ред други немаловажни умения.

Работата в екип означава всеки член на екипа да има желанието да участва наравно с другите членове на екипа в осъществяването на дадените задачи и цели като споделя своите виждания по конкретни проблеми, демонстрира подкрепа към екипа, уважава мнението на другите, справя се успешно в конфликтна ситуация, взима решения и допринася за добрата работна обстановка.

Какви предимства притежава работата в екип?

- екипната работа дава гаранции, че при взимането на решения се взимат предвид интересите на всички заинтересовани страни;

- работата в екип дава възможност да се реализират идеи, които иначе не биха били възможни;

- работата в екип засилва съпричастността и готовността към сътрудничество;

- екипната работа засилва разбирането и приемането на чуждото мнение;

- да се работи екипно означава да се намали риска от взимането на грешни решения;

- работата в екип дава възможност да се използват и реализират успешно всички способности, знания и компетенции на служителите.

Публикуване на коментар