Разходка до Ниш

1 коментара
Една от любимите ми дестинации за кратко бягство е Ниш. Да стигна до там е бързо и лесно, храната е вкусна, а градът предоставя достатъчно забавления, за да си изкарам добре един уикенд.
Предполагам, че по-голямата част от вас вече са посещавали Ниш, но ако още не сте…



Как да стигнете?



Вариантите ви са три - с автобус, с автомобил или с влак. Цената на билета за автобус София - Ниш е около 20 - 25 лв., което е по-малко като цена, ако пътувате до Бургас. С влак не съм пътувала, но знам, че има такъв, който пътува за Белград (ако решите да пробвате тази опция трябва да се поинтересувате допълнително). За мен пътуването с автомобил е най-добрият вариант и ми отнема около 1,30 - 2 часа да стигна от Калотина до Ниш.
Пътува се по магистрала (която все още строят и няма да се налага да плащате пътни такси), и ако не ви спират на някой места заради строителните дейности ще стигнете бързо и без никакви проблеми.

Къде да отседнете?


В Ниш има достатъчно места за настаняване, но ако искате да разгледате централната част (където се намират и повечето от забележителностите), аз отсядам ето тук: http://www.onlyone-apartment.com/sr
Стаите са големи и просторни, цените са изключително приемливи, а локацията е перфектна. Хотелът се намира на около 5 минути пеш от централната част и всичко ви е на „няколко крачки разстояние”.

Къде да хапнете?


В Ниш си е задължително поне веднъж да опитате истинска сръбска скара, а заведенията, които предлагат традиционна храна са толкова много, че не се наемам да ви препоръчвам някое конкретно.
Можете да хапнете вкусно и сравнително евтино както в самия център на града, така и в някое от симпатичните заведения в Нишката крепост.
Ако обаче търсите къде да закусите ви препоръчвам да посетите пекарни „Бранкович”, където можете да опитате много и разнообразни закуски на прилични цени.
От кафенетата мога да ви препоръчам кафе – сладкарница „Трамвай”.







Какво да видите?


Нишката крепост
Няма как да я пропуснете, защото тя се извисява в самия център на Ниш. Разположена на десния бряг на река Нишава, крепостта впечатлява с голямата си порта. Днес от самата крепост не е останало много, освен внушителната порта и малка част от крепостната стена, но една разходка до нея си струва, дори и само, за да седнете в някое от заведенията, които се намират тук и да опитате от прочутата сръбска плескавица. В района на крепостта можете да видите също така напълно запазена джамия, турска баня и други забележителности.


Концентрационен лагер „Червен кръст”
Един от малкото напълно запазени концентрационни лагери в Европа. Лагерът е бил използван като разпределителен център от 1941 до 1944 година, като през него са минали близо 30 000 души.
Екскурзоводката, която ще ви разведе и разкаже историята на лагера е изключително внимателна и ще научите много със сигурност.




Черепната кула (Челе кула)

Издигната след кървава битка между сръбски въстаници и турската армия през 1809 година, в която загиват над 3000 въстаници. За назидание на всеки, който дръзне да се опълчи на османската власт, по нареждане на нишкия валия са отрязани главите на въстаниците и са зазидани в кулата. Първоначално кулата е била висока около 4,5 метра, а зазиданите черепи са 952, но днес от кулата не е останало много.




1 коментар: