СРЕДЕЦ - един малко познат град с богата история

0 коментара



Само на 30 км. от най - големия град по Южното Черноморие ( Бургас ) се намира град Средец. Площта на Община Средец е 1146 кв. км. и това я прави една от най - големите по площ в страната .
Населението на Общината е 16 659 човека, като в Средец живеят 9 422, а останалите в останалите 32 населени места. Средец има разнообразен релеф, като в южната си част той е полупланински и планински, а в северната равнинен.Част от южната територия на Общината влиза в буферната зона на Природен парк Странджа. Климатът тук е мек, като пролетта е студена и влажна, лятото - сухо и горещо, а зимата мека.

Средец има древна история, която води началото си още от траките. През римската епоха тук е изградена  крепостта „Калето”, която се намира на 2 км. от днешния град. Калето е част от многобройните крепости, построени по билото на Странджа през 5 и началото на 6 век от Византийската империя. След създаването на Българската държава крепостта продължава да съществува до края на 13 век. По време на турското владичество селището се премества на днешното си място и вече се нарича Карабунар или Черната чешма.С това си име се споменава в турските регистри от 1676 - 1735 год. След Освобождението селището се превръща в околийски център, а през 1935 година е преименувано в Средец. През 1960 година Средец е обявен за град и името се сменя на Грудово, в чест на поборника от септемврийските събития през 1923 година Тодор Грудов. След демокрацията града отново връща старото си име Средец.

Има какво да се види в Средец и околностите. Ако имате път насам, отбийте се да посетите къщата - музей на Тодор Грудов, както е Етнографския комплекс на града, който е разположен в две къщи — „Карабунарска къща” и „Байлова къща”. Там можете да разгледате образци на художествените занаяти, облекла, накити и да узнаете за живота на хората от този регион. В Средец се намира и Археологическа експозиция , където са показани едни от най - добрите археологически находки от крепостта Деултум край Дебелт.

Разнообразният релеф, екологично чистата среда и богатото разнообразие на гори благоприятства за развитието на туризма в региона. На територията на общината има много природни и културни забележителности, които си заслужава да видите.

Тук, край село Варовник можете да видите едно от най - старите дървета в България , както и скалния феномен „Големият камък ”, който се намира близо до село Долно Ябълчево. Близо до село Голямо Буково пък се намира единственият в южна България манастир „Свети животоприемний источник ”.

Ако ви влече историята, на територията на общината има долмени, открити край селата  Кирово, Долно Ябълчево и други. От тук минава и защитната линия от крепости – Еркесията.

На територията на общината се срещат редки и защитени видове както от флората, така и от фауната. Тук гнездят някой от редките видове птици, записани в Червената книга като малкия креслив орел и черния щъркел. Богатството на дивеч пък развива ловния туризъм в региона. Любителите на риболова могат да опитат късмета си край язовирите в Средец и село Момина Църква, а тези които обичат къмпингуването могат да разпънат палатки на много места. Само на 7 км. от града се намира местността „Божура”, където можете да изкарате страхотна почивка или пък да се отдадете на щур купон с приятели за ден - два сред природата.



Публикуване на коментар