До Провадия и обратно - един уикенд в България

0 коментара
Крепост Овеч - Провадия
Случвало ли ви се е в края на работната седмица да сте толкова уморени, че да ви се иска просто да стегнете куфарите и да изнесете поне за малко от града и да изкарате един прекрасен уикенд в България ? Ако колко пъти сте се канили и после просто сте се примирявали единствено поради незнанието на къде да поемете?

А България е толкова красива и всяко едно кътче в нея заслужава да бъде посетено и видяно. Едно такова прелестно, но доста подценено като туристическа дестинация място е района на Провадия и за този район ще ви разкажем в този материал. Сигурни сме, че едва дочели го докрай ще си стегнете куфарите и ще потеглите за един или няколко незабравими уикенда в България, а защо не и на почивка в България.

Провадия и районът около града са наистина малко познати, но който веднъж ги е посетил се връща отново и отново. Провадия се намира на около 50 км от Варна и на около 110 км от Бургас и ако нямате възможност да посетите региона за един уикенд, то спокойно можете да му отделите ден - два докато сте на почивка в България, в близост до някой от черноморските ни градове.

Провадия ще ви заплени още от мига, в който стъпите на нейна територия и погледа ви се насочи високо над града, там където се извисява величествената крепост Овеч. Крепостта е една от най - старите в България, която е построена от византийците още през 5 век. Дълги години твърдината е била пазителка на границите на Византия от нахлуващите северни племена. По - късно, по време на Второто Българско Царство, крепост Овеч се превръща в изключително важен отбранителен, административен, религиозен и културен център. Славната история на крепост Овеч приключва, когато по време на последния кръстоносен поход на Владислав Варненчик през 1444 година е разрушена почти до основи.

Ако изберете да изкарате един уикенд в България и се насочите към Провадия е добре да знаете, че до крепостта Овеч се стига изключително лесно, тъй като указателни табели не липсват. Имайте предвид обаче, че стъпалата, по които трябва да се изкачите, за да стигнете до нея са много и доста стръмни, затова се подгответе добре. От крепостта можете да стигнете до следващата забележителност на града – скален манастир Шашкъните. Скалният манастир се състои от около десетина килии изсечени в скалите на Провадийското плато и е един от изключително добре запазените скални манастири в България. За съжаление в момента можете да му се наслаждавате отдалеч. В момента достъпа до него е забранен, тъй като в килиите му гнезди египетски лешояд, който е защитен вид.

Обиколили забележителностите, които гордо се извисяват високо на Провадийското плато, съвсем спокойно можете да се отдадете на една спокойна разходка из Провадия и да разгледате градската часовникова кула, която отброява часовете още 16 - 17 век, джамията "Юсуф бей", която е действаща и до днес и други градски забележителности. Не забравяйте да посетите и провадийския квартал Вароша, където се намират Ламбовата къща и туристическият информационен център на град Провадия.

За да разгледате всичко, което се намира на територията на Провадия и околностите един уикенд в България определено няма да ви стигне, но пък нищо не ви преди да се върнете отново тук и да продължите да се наслаждавате на града, природата и гостоприемството на провадийци.

Ако решите да изкарате няколко уикенда или почивка в България и се насочите към Провадия е добре да знаете, че в града има хотели, където можете да се настаните.

Публикуване на коментар