Когато ми липсва морето

0 коментара



Когато ми е тежко, когато ме стегне чепика, когато ми липсва морето се връщам в Бургас. Да си бургазлия не е местожителство, да си бургазлия си е съдба. Няма да откриете никой, който е роден в Бургас и който не копнее да се върне, дори и за малко.
Този град ми дава сила да оцелявам и да се боря. Да, осъзнавам, че звуча малко романтично и леко носталгично, но ще ме извините. Бургас е градът на поетите, любовта и романтиката, генетично заложено е да сме романтици.

Отплеснах се от темата, а исках просто да ви разходя из Бургас и неговите околности.
Който и бургазлия да попитате, ще ви каже, че без разходка из Морската градина няма как да минете. Затова, ако тръгнете с мен, ще ви заведа точно там, на брега на морето. Ще погледаме морето, застанали на терасата, ще помълчим, защото някак си морската шир, която се открива пред нас извиква почитание и смирение.
Без никакво съмнение ще се разходим по „Моста”, който е и символ на Бургас и който сега е изключително красив и напълно реконструиран.

После ще тръгнем по моите любими алеи, по които се разхождам от дете, ще хапнем сладолед, докато вървим, а аз ще ви разкажа, че Морската градина се простира на площ около 5 км, а неин създател е Георги Духтев, който е назначен за неин управител през 1910 година.

Ще ви покажа и Морското казино, и „Охлюва”( малката открита сцена), а ако сте послушни мога да ви изрецитирам и някое стихотворение, застанала на нея .

Няма да подминем в никакъв случай и Летния театър, който ако не се лъжа е най - големият летен театър в момента в страната.

Ще поседнем на някоя пейка и ще се продължим да съзерцаваме морето, а гларусите ще прелитат над нас.

Ако си падате по музеи, в Бургас има достатъчно на брой, така че изборът е ваш. Аз обичам да ходя в Археологическия музей на града, тъй като историята и археологията ме интересуват, така че ще направя опит да ви го покажа, а вие дали ще ми устоите не знам.

Задължително ще ви покажа „Пъпа на Бургас”, дори ще ви направя снимка, стъпили на него, а ако продължим по „Александровска” ще стигнем до паметника Альоша и тогава трябва внимателно да гледате, защото градските легенди разказват, че ако покрай Альоша мине девица, той си сваля ръката )).

Няма да ви водя по лъскави заведения, дискотеки или барове. Ще ви разходя из тихите улички, алеите и местата, които ме правят щастлива и истинска.

За завършек на разходката, ще ви поканя на по една „странджанка” или „ гюзлеме”, които ще хапнем, докато си се разхождаме спокойно и безметежно по улиците на моя Бургас.




Публикуване на коментар