Село Мугла или в търсене на Мурсалския чай

0 коментара



Историята, която ще ви разкажа започна доста странно и завърши с едно влюбване.
Открих село Мугла съвсем случайно, просто тръгнах по следите на Мурсалския чай, но се влюбих в това невероятно красиво кътче от страната ни.

Мугла е малко селце в Родопите, разположено на 25 км. от Смолян и на около 18 км. от Девин. Всички сте чували за красивата природа на Девин, за забележителностите, и природни и исторически, които можете да видите там, но едва ли сте чували за малкото селце Мугла, което се е свило по горното течение на Мугленска река.
 Признавам си, и аз не бях чувала, докато се прочетох, че там се намира естествено находище на Мурсалския чай ( за него ще ви разкажа малко по – късно ).
Та, какво ме впечатли в Мугла?

На първо място – спокойствието. Нямате си и представа колко е спокойно и чисто в Мугла. Тишината те обгръща отвсякъде, а природата - тя е просто уникална. Безкрайни, зелени, вековни гори, огромни, удобни за пикник и разходки поляни, всичко това не може да се опише с две думи - то просто трябва да се види.

В селото за пръв път от много отдавна си хапнах и домашно приготвена вкусна закуска, толкова хубава и топяща се в устата, че и до сега като се сетя, устата ми се пълни със слюнка.
Когато пристигнах в селото, не знаех къде ще нощувам, но се оказа, че в Мугла има доста къщи, които предлагат нощувки, така че нямах никакъв проблем да ме приютят.

Хората са приветливи, мили и отзивчиви и ми разказаха доста неща от историята на селото. Тук няма да откриете човек, който да не се гордее със селото си и разбира се с Мурсалския чай, който вирее по тези места.

Ако не сте чували за този чай, ще ви кажа, че това е истинско природно лекарство, което помага за изключително много болежки. Наричат този чай здравословното чудо, и има защо. Доказано е, че лечебния чай забавя процесите на стареенето, укрепва имунната система, намалява кръвното налягане, предотвратява развитието на болести като рак, остеопороза и атеросклероза, действа като афродизиак, има противовъзпалително действие.
Само една чаша от чая е достатъчна, за да се подсили имунната система и да се почувствате ободрени и тонизирани.

Всичко започна с търсенето на чая, признавам си, но завърши с влюбването ми в това райско кътче от Родопите - село Мугла.



Публикуване на коментар