ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО КОПРИВЩИЦА

0 коментара



Ако ви се иска да избягате от сивото си ежедневие и да изкарате няколко дни далеч от шума и суетата на големия град, една разходка до един от най - българските градове - Копривщица ще ви накара да се почувствате добре и в хармония със себе си и околните.

 Може би ще запитате защо точно там?

 Копривщица е един от малкото градове в страната, които носят и пазят в себе си българския дух и традициите, с които сме откърмени. Там въздухът е кристалночист, хората са невероятно мили и открити, а природата е уникална.
Малкото китно градче е осеяно със забележителности, с които ще се сблъсквате на всяка крачка. Разхождайки се из тесните калдъръмени улички ще се потопите във възрожденската атмосфера на града и ще се омаете от аромата на есенните цветя, които преливат от всеки двор.

Най - голямото богатство на Копривщица са старинните възрожденски къщи, накацали по стръмните склонове на градчето. Всички те са уникални със своята богата външна и вътрешна украса и доста от тях са превърнати в музеи.
Една от най - забележителните къщи - музеи, които задължително трябва да посетите е Ослековата къща. Освен, че ще се насладите на очарованието на самата къща, можете да разгледате и етнографския музей, който се помещава в нея.

Интересна е и Лютовата къща, която е с изключително богата вътрешна украса. Построена през 1854 година за богатия копривщенец Стефан Топалов тя ще ви омагьоса с богато изрисуваните си стени и прекрасни дърворезбовани тавани. В приземния етаж на Лютовата къща има уредена постоянна изложба на килими и тъкани от копривщенския край.
Копривщица е родно място на редица български патриоти като Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Найден Геров, Любен Каравелов, Тодор Каблешков. Днес родните им домове са превърнати в музеи и можете да ги посетите и да отдадете почит към тези велики български мъже.




Градчето е известно и с многобройните си белокаменни чешми и малките каменни мостчета, всяко от които носи своята история.
Тук се намира  най - известният мост в България. Калъчевият мост или както е по - известен ”Мостът на първата пушка” е известен с това, че на 20 април 1876 година от него е дадено началото на Априлското въстание.

Не пропускайте на посетите църквите на Копривщица, които са уникални. Стара църква или „ Успение Богородично ” е строена през 1817 година и  в нея се съхранява един от най - ценните паметници на българското изкуство - богато резбован иконостас, изработен през 1821 година.
Ако искате да поостанете в града, тук има много малки хотелчета, където можете да пренощувате на сносни цени, а заведенията предлагат неустоимо вкусна храна, от която ще си оближете пръстите.

На сбогуване с Копривщица не забравяйте да разгледате мемориала на Хвърковатата чета на Бенковски и да помълчите за миг.



Публикуване на коментар