Орлово око

0 коментара
Разбрах за панорамната площадка Орлово око съвсем случайно. 
Докато чаках да вляза да разгледам Ягодинската пещера видях няколко джипа, на които пишеше:” Разходка до Орлово око” и реших да видя що за чудо е това веднага след като разгледам пещерата.


За наемеш високопроходим автомобил с водач се оказа, че не ти трябва нищо друго освен спътници, които искат да участват и свободен водач, който да те закара до там срещу 10 лв. на човек.

Не трябваше да чакам дълго да сформираме група – желаещи имаше достатъчно, така че просто се разбрахме и потеглихме на път.
Пътуването до площадката е около час и беше изпълнено както с екстремни моменти, така и с много забава, особено когато стана ясно, че мои спътници в приключението са и мои съграждани. Опасното на моменти изкачване беше придружено с писъци, смях и песни ( на бургаски изпълнители, разбира се).

Заредени с много емоции и добро настроение стигнахме крайната точка - Орлово око.




Водачът  ни обясни, че това е най - високата панорамна площадка, от която се разкриват невероятно красиви гледки към Родопи, Пирин и Рила.
( Отклонявам се за секунда, за да внеса едно уточнение. Оказа, че има изградена още по - висока панорамна площадка – Вълчи камък, която се издига на 1650 м. надморска височина ).

Панорамната площадка Орлово око е издигната на връх Свети Илия, на 1563 м. височина. Конструкцията е изключителна здрава и издържа до 3 тона товар.
Тук спирам да говоря, защото няма думи, които да опишат наистина красивите гледки, които се разкриват пред погледа.









Не съжалявам нито за секунда, че се впуснах в това малко приключение, макар че сега си мисля, че можех да се опитам да стигна до площадката и по туристическата пътека, която тръгва от Ягодина, но и това може да се поправи… следващият път.






Публикуване на коментар